Sol

 
Idag var det 13 grader ute och sol. Var ute på en långpromenad och svettades. SVETTADES I SOLEN. Tyvärr så tog jag aldrig någon fin bild, så för att visa att det faktiskt är sol så får ni en bild genom vårt hallfönster, här har ni det Japanska huset mitt emot oss. 
 
Nu börjar skolan dessutom att dra igång på allvar. Har bland annat en presentation nästa vecka på ett 40 sidor tjockt häfte om en kulturfilosof. Åh. Kulturfilosofer är inte de lättaste människorna att tolka. På fredag börjar äntligen min franskakurs. En cours géneral som jag kommer ha genom hela terminen, och nu i februari börjar även french conversation program! Je voudrais parler francais. 
 
 

Faire du cours

Blev så inspirerad av ditt matinlägg Malin, så här kommer en liten lista på vad jag definitivt saknar och inte saknar vad gäller mat!
 
SAKNAR
 
Kokosmjölk - hittar bara yoghurt. Yoghurt i alla dess konsistenser och smaker och till och med ost-yoghurt. Men inte kokosmjölk. 
 
BRÖD - jag vill ha bröd som är brunt. Inte bröd som är vitt eller avlångt eller kommer med chokladbitar. Det är visserligen väldigt gott med en pain au chocolat till frukost, men kära nån jag saknar bröd. Idag hittade jag bröd med ananas i, det är ungefär så långt jag kommit. 
 
Havregryn och grovt mjöl - gröt?! egenbakat bröd?! det existerar endast vitt mjöl, det är otroligt. Det finns verkligen inte annat mjöl än vitt, eller shake 'n' bake briocher. 
 
Kassasystemet - I Sverige och förmodligen i andra vettiga länder har vi i kassan väldigt långa varuband, som underlättar väldigt mycket för kunder som storhandlar genom att de i lugn och ro kan packa ihop sina varor. I Frankrike finns det inga band. Avståndet mellan kassörskans lilla blip-registering-av-varor-själva-kassan och platsen där kunden ska packa ner varorna är knappt en meter. Vilket innebär att det bildas en GIGANTISK hög med varor. Samtidigt finns det ingen plats att ställa sin kasse för att packa ner allt i.
 
Så processen blir som sådan: lägg snabbt upp alla varor, även om du staplar, på den pyttelilla platsen framför kassan, spring till den lilla platsen efter kassan och placera SNABBT din MEDTAGNA kasse innan kassörskan hinner blippa varorna. Packa snabbt, för kassörskan är snabb och tycker det är jobbigt att du handlar så mycket. Ibland kan det hända att kassörskan tar en paus, och låter andra kunder gå före - mitt i hanteringen av mina varor- för att kön har blivit för lång- för jag har för mycket mat. 
 
 
AVGUDAR
 
OST - måste verkligen ta kort och visa. I en vanlig liten butik här är ungefär 10% av ytan en ostdisk. Det är helt fantastiskt. Ost i alla dess former och lukter och färger. Veckans ostar blev en liten bit Comté och en mögelost. 
 
Foie gras - lantpaté - paté - det bästa. Tänk att få köpa foie gras på burk eller andleverpaté för 2 euro och ha på frukostmackan? (ja det står and och inte ank).
 
Kex- och kakhyllan - idag hittade jag t.ex. fig newtons fast franska versionen. Men åh, kakor och kex med och utan choklad (helst med) och åh åh. LOVISA, kom du ihåg det här muséet? LU. Det är ett franskt kexmärke som har alla möjliga sorters kex. 
 
 
Korv - det är sjukt billigt att köpa små korvar, typ ölkorvar, salamikorvar, korv korv. Alltså inte korv som man tänker i Sverige, en blek liten avlång sak med 5% kött. Utan RIKTIG KORV som en liten salami typ. 
 
Yoghurt- som ovan nämnt, det finns ost-yoghurt. Om 10% är ostdisk så är minst 20% en yoghurtdisk. 
 
 
Idag åt jag korv-, ost-, sallad- och brödmiddag. Så himla gott. 
 
 

Chaussures

Idag är en härlig dag. För idag har jag inte feber! Det hade jag heller inte igår, men idag är det dubbelhärlighet då det var 8 grader ute och solen värme i ansiktet. Och jag köpte skor. 
 
 
Ungefär 12 euro styck. Det kallar jag ett franskt kap. Förmodligen inte den bästa kvalitén, men det är någonting franskt över det också. 
 
Innan skokapningarna så mötte jag upp Julia från Oklahoma på Starbucks och pluggade lite mikroekonomi. På söndagar är det mesta åter igen stängt, men vill man plugga så är Starbucks öppet! Och det är även där man kan få en kopp riktigt kaffe, och inte någon liten pyttekopp med en slurp. Jag saknar det svenska/amerikanska kaffedrickandet. 
 
Idag blev jag äntligen med iPad! Eller Alex blev med både sin egen och min. Men om mindre än två veckor kommer alla tre ner och vi ska ha så kul!